8,5 Mrd forintból fejlesztik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert

A jövő évi adótörvény-tervezet szerint a kormány 8,5 milliárd forintot biztosít az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetésére, amire 2015. január elsején kerül sor. A rendszert azért hozzák létre, hogy így csökkentsék a közteher megfizetésével kapcsolatos visszaéléseket, valamint hogy növeljék az élelmiszer-biztonságot.

A rendszer bevezetéséhez szükséges jogszabályért és a jogszabály módosító javaslatok kidolgozásáért, valamint a kapcsolódó előterjesztések benyújtásáért a nemzetgazdasági miniszter a felelős. A megfelelő működéshez szükséges számítógépes infrastruktúrát állami tulajdonban levő szerverteremben fogják majd kiépíteni, amit a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. fog elvégezni.

Bővebben: 8,5 Mrd forintból fejlesztik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert

Klímavédelem korlátozással

Németország nem szabhat hosszú távú feltételeket az energiaipar résztvevőinek az emisszió-kibocsátás tekintetében. - mondta Barbara Helfferich, az Európai Tanács szóvivője Brüsszelben. Az EU egyetért a német kormány 2008-2012 közötti időszakára vonatkozó környezetvédelmi programjával, ezzel a feltétellel.

Így a német vállalatoknak ebben az időintervallumban 453,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátás helyett 6 százalékkal kevesebbet engedélyeznek, mint azt korábban Berlin tervezte.
Sigmar Gabriel (SPD) környezetvédelmi miniszter üdvözölte a döntést. Ezzel a gazdaságnak csak "egy iránymutatást kapnak a vállalatt a tervekhez"- mondta Berlinben.

Bővebben: Klímavédelem korlátozással